hledej

Víte, jak správně vybrat židli? Máme pro Vás 5 tipů!

13.07.2021 Tipy, rady, inspirace Marouk

Může se zdát, že vybrat si dnes židli online je v podstatě více než jednoduché – pár kliknutí a máte ji doma. Skutečnost je však jiná. Aby židle skutečně plnila svoji důležitou funkci, tedy nejen komfort při sezení, ale také byla prospěšná Vašim zádům, je potřeba při jejím výběru myslet na několik věcí. 

ÚČEL

Nejprve je vždy důležité ujasnit si, k jakému účelu bude židle určena. Tedy zda se jedná o židli do práce, na které strávíte i několik hodin denně, nebo obyčejnou domácí židli, kde se zpravila zdržíte vždy jen chvíli (např. jídelní), či zda má židle sloužit jako pohodlný parťák při hraní videoher.

Pro pracovní židle obecně platí zvolit si raději ergonomický model, kterým šetříte svoje záda. Ergonomická židle má řadu výhod a možností od nastavitelných područek, přes regulovatelnou opěrku hlavy až po synchronní mechanismus – ten je velice důležitý, jelikož se díky němu sedák i opěrák přizpůsobují Vaší poloze a zajišťují Vám tak ideální sed. Díky tomu židle kopíruje Váš pohyb a předcházíte tak do budoucna problémům se svými zády. V ostatních případech, kdy na židli netrávíte tolik času (6 a více hodin), je možné se trochu více než na ergonomiku zaměřit na design. 

ROZMĚRY

Vaše výška je dalším z rozhodujících parametrů při výběru židle, podobně jako když si kupujete oblečení. Je dobré se vždy podívat na rozměry daného modelu (šířka, hloubka apod.). Pro mohutnější postavu je lepší zvolit židli s větší hloubkou, naopak pro menší postavu je ideální zvolit si židli s hloubkou menší.

NOSNOST

Vedle rozměrů je dalším důležitým údajem nosnost. Standardně jsou např. kancelářské židle nabízeny s nosností 120 kilogramů, některé však mohou mít nosnost i více než 150 kilogramů. Nosnost je vztažena vždy pouze ke klasickém usednutí na židli, nebere v potaz např. houpání. Váháte-li, zda je nosnost židle pro Vás konkrétně dostatečná, zvolte raději nějakou s nadstandardní nosností.

MATERIÁL

Materiálem se v tomto případě rozumí čalounění, nikoliv to, zda je kříž pochromovaný nebo plastový. Čalounění je důležité, jelikož má výrazný vliv na kvalitu a pocit při sezení. Zatímco kůže či koženka se sice snáze čistí, ale při vyšších teplotách v místnosti se v ní můžete pěkně potit, síť nebo látka má výhodu v tom, že je její opěrná část pružnější a lehčí, čímž nevyvíjí příliš vysoký tlak na záda (takovou variantu obecně ocení spíše lidé s menší postavou).

ZNAČKA

Pokud kupujete tzv. "noname" židli, měli byste si obecně dávat velký pozor na to, jakou výbavu daná židle nabízí, nikoliv se soustředit pouze na design. Je rozumnější zaměřit se spíše na značkové a ověřené produkty, u kterých lze předpokládat kvalitní zpracování a tím pádem větší jistotu, že Vám Vaše investice vydrží déle. Ukazatelem toho, že se jedná o kvalitní židli, může být např. česká výroba či prodloužené záruka. Některé značky české výroby jsou např.: Office Pro, RIM, Emagra, Antares, LD Seating či Prowork.

Zdroj: Marouk

Židle

Kancelářeské židle

Jídelné židle

Konferenční židle