hledej

Postavte skleník a pěstujte o dva až tři měsíce déle než ostatní

04.03.2021 Tipy, rady, inspirace Gutta

Vytěžit ze zahrady maximum je snem asi každého zahrádkáře. A je to i jeden z hlavních důvodů, proč si majitelé zahrad pořizují zahradní skleník. Na nechráněném záhonu jsou rostliny vystaveny mnohdy nepříznivému počasí a většinu plodové zeleniny je možné sázet nebo vysévat až v půlce května. Tou dobou však už můžete ve skleníku sklízet třeba ředkvičky, salát, špenát, kedlubnu nebo bylinky. Ve skleníku budou vaše rostliny chráněny před výkyvy počasí i před nevítanou zvěří. Pokud budete skleník vytápět, můžete si dopřávat vlastní zeleninu i potřebné vitamíny prakticky celý rok. 

Typy skleníků a jejich výhody

V současné nabídce trhu můžete vybírat mezi tradičními skleníky ze skla a těmi polykarbonátovou výplní, jejichž popularita stoupá zejména díky tomu, že je není nutné kotvit do betonových základů, a tudíž celá příprava i samotná montáž skleníku jsou snadnější a rychlejší. Další a v podstatě zásadní výhodou polykarbonátových skleníků jsou jejich výborné tepelněizolační vlastnosti. Polykarbonát se lépe vyhřívá, udrží déle teplo, a proto je v těchto sklenících možné pěstovat i bez vytápění od předjaří až do pozdního podzimu. Skleněná výplň má výrazně menší tepelněizolační vlastnosti než dutinkový polykarbonát, a tedy i kratší období samotné využitelnosti. Polykarbonát propůjčuje skleníkům výbornou odolnost proti nepřízni počasí, zejména pak proti krupobití a prudkému dešti. Kdo chce možnosti skleníku využít plně, s vytápěním ve skleníku může sklízet odolnou zeleninu i během zimy. Vytápět lze samozřejmě i skleněný skleník, nicméně vzhledem k jeho slabším tepelněizolačním vlastnostem se to může značně prodražit. Z výhod skleníků ze skla lze zmínit, že lépe vzdorují zatížení sněhem, robustnější konstrukce a váha skla zajišťují vyšší odolnost vůči větru. Tím pádem jsou klasické skleníky vhodnější do klimaticky náročnějších podmínek. Sklo má velmi vysokou životnost, ale je také křehké a nepříliš odolné proti mechanickým vlivům (náraz motyčky, silné kroupy apod.).

V nabídce internetového obchodu guttashop.cz seženete oba uvedené typy skleníků. Polykarbonátové skleníky s výplní ze 4mm nebo 6mm dutinkového polykarbonátu s UV ochranou a skleněné skleníky, které jsou osazeny speciálním 4mm sklem s rozptylem slunečních paprsků. Díky této úpravě není nutné skleník zastiňovat. K pěstovaným rostlinám se tak dostane veškeré potřebné světelné spektrum, a přitom nehrozí jejich spálení.

Konstrukce zahradního skleníku

Při výběru skleníku věnujte pozornost i konstrukci. Zde bychom měli sledovat především sílu použitého materiálu, jeho tuhost, ale také celkovou trvanlivost. Skleníkové konstrukce se většinou vyrábí z pozinkované profilované oceli nebo hliníkových profilů. Oba zmíněné materiály mají své přednosti i nevýhody. Hliník velmi dobře odolává korozi, ocel lépe odolává mechanickému poškození. Je pravidlem, že cena skleníku se odráží v kvalitě použitých materiálů, systému upevnění výplní a celkové propracovanosti a odolnosti konstrukce.

Ať už si vyberete skleník ze skla nebo polykarbonátový, zvolte pro jeho stavbu vhodné umístění. Slunné a pokud možno rovné stanoviště je pro úspěšné pěstování základ. Bez slunečních paprsků a z nich získaného tepla se totiž rostliny ve skleníku neobjedou.

Tyto produkty naleznete na našem vyhledávači také ZDE.